Llocs històrics
a Maragall

Jardins de Can Xiringoi

Ubicats a l’antic recinte de les cotxeres d’autobusos de Borbó, aquests jardins són una de les zones verdes més àmplies del barri amb 7.000 m2 d’espais per seure, córrer, passejar i fer exercici.

Adreça
Carrer Antoni Cebria Costa I Cui, 14 – 08016 Barcelona

Ubicats a l’antic recinte de les cotxeres d’autobusos de Borbó, aquests jardins són una de les zones verdes més àmplies del barri amb 7.000 m2 d’espais per seure, córrer, passejar i fer exercici.

Els jardins reben el nom de la masia Can Xiringoi establerta a la zona l’any 1679 i durant tretze generacions propietat de la família Armengol. La masia estava ubicada a l’actual avinguda dels Quinze i disposava d’una gran extensió de terreny on es desenvolupaven tasques agrícoles i de ramaderia.

L’any 1900, Can Xiringoi va patir l’expropiació de part dels seus terrenys, malgrat que l’Ajuntament l’havia declarada com a obra d’interès públic. En aquests terrenys es van construir les cotxeres, primer de tramvies i després d’autobusos, de l’avinguda dels Quinze que van estar en funcionament entre els anys 1901 i 2003.

Actualment als Jardins hi ha un monòlit que recorda l’antiga masia.

Els elements més característics dels Jardins de Can Xiringoi són tant la seva plaça central com els seus generosos parterres de gespa, així com la varietat d’espècies d’arbrat que es reparteixen per tot l’espai. També destaquen, el singular mobiliari urbà que ocupa algunes zones i la instal·lació de diferents elements de gimnàstica per a gent gran.

Com altres espais emblemàtics del districte, els Jardins de Can Xiringoi són el resultat de la reivindicació veïnal. Durant anys els veïns es van mobilitzar contra les molèsties de soroll i fum que provocaven les desaparegudes cotxeres i van exigir el seu tancament.

Quan finalment es va poder alliberar l’espai, les dues hectàrees que van deixar lliures les cotxeres es van destinar a diversos equipaments públics i a la construcció d’aquests jardins, que es van inaugurar l’any 2015.