Llocs històrics
a Maragall

Centre Cívic
Torre Llobeta

La Torre Llobeta, actual seu del Centre Cívic dels barris de Villapicina i Torre Llobeta de Nou Barris, té els seus orígens en una casa pairal de finals del segle XV.

Adreça
Carrer de Santa Fe, 2 – 08031 Barcelona

La Torre Llobeta, actual seu del Centre Cívic dels barris de Villapicina i Torre Llobeta de Nou Barris, té els seus orígens en una casa pairal de finals del segle XV i és una de les masies més antigues del Pla de Barcelona.

Originàriament, la casa disposava d’una gran extensió de terreny que incloïa, l’avui Passeig Maragall, els carrers Amílca i Cartellà i l’Avinguda Borbó. Majoritàriament, les terres es dedicaven a la producció agrícola, una activitat que es va mantenir fins als anys ’40 del segle XX. Per la finca també passaven algunes vies de comunicació importants amb Barcelona i pobles pròxims com Horta.

De l’arquitectura de la masia destaquen diferents elements típics del gòtic català, com els sis grans finestrals flamígers esculpits, els arcs que procedeixen de l’antic Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron o la porta adovellada i la porta ogival d’accés a l’interior on s’amaga una imponent escala i un pati.

Se sap que a finals del segle XVIII, la Torre Llobeta s’havia convertit en un lloc de descans per als que feien camí cap a Barcelona i existeix la llegenda, fins i tot, que Napoleó va fer nit en una de les seves estances.

Ara bé, la història de la Torre Llobeta, des de 1963 a 1983 està estretament lligada a la lluita veïnal i a la reivindicació d’aquest espai per a la gent del barri. El seu darrer propietari va ser Comes d’Argemir i Serrallonga que en morir en 1964 la va cedir a l’Ajuntament per a ús social. La Torre, no obstant això, va quedar abandonada fins que els veïns van decidir prendre cartes en l’assumpte i evitar el seu final ruïnós, aconseguint, després de dues dècades de lluita,  la implicació del consistori i la inauguració d’un Centre Cívic en aquestes instal·lacions.