Llocs històrics
a Maragall

Casa Giol

Ubicada a la cantonada del passeig de la Font d’en Fargas amb el Passeig Maragall, va ser un dels primers habitatges que es van construir en aquest indret, l’any 1912.

Adreça
Passeig de la Font d’en Fargas, 2 – 08032 Barcelona

L’arquitecte Guillem Busquets, ideòleg de la urbanització de tots els voltants del Passeig Margall com a ciutat jardí, va projectar, també, la Casa Giol, una de les construccions més singulars del modernisme barceloní.

Ubicada a la cantonada del passeig de la Font d’en Fargas amb el Passeig Maragall, va ser un dels primers habitatges que es van construir en aquest indret, l’any 1912.

L’estructura de l’edifici que està protegit, es divideix en tres cossos, amb coberta a quatre vessants i torreta inclosa. Les teulades són de ceràmica vidriada i sovint el disseny del conjunt ha estat comparat amb el d’altres construccions de l’època de l’avinguda del Tibidabo.

La Casa Giol presenta elements únics i molt particular com una terrassa amb tres angles i barana de maó calada, aixecada sobre tres arcs construïts amb maó vist a la cantonada aixamfranada de la casa que és on es concentra la decoració de la façana. A més, tots els murs de la casa acaben amb un fris de dents de serra que decora el ràfec de les teulades.

Els primers propietaris de la Casa Giol van ser la família que li dóna nom. Els Giol venien d’Horta on disposaven de diverses terres, entre elles les de l’hort d’en Pere Pau, futura plaça Eivissa i carrer Fulton. Més tard, la casa va passar a ser una escola que va dirigir el novel·lista, narrador i autor teatral, Josep Maria Folch i Torres. També ha estat seu de la redacció d’una revista de dietètica, una llar d’avis i un centre terapèutic.